fbpx

Проектиране на стелажи

Складовите информационни системи включват детайли за интериорен дизайн, технологични, подемни съоръжения и транспорт, техния цвят и тяхното местоположение. Дизайнът на склада и неговия интериор се обосновава на човешкото възприятие за количеството осветление. Цвета на повърхността на стените и оборудването и общите размери. Контрастните цветови разлики, техните комбинации, добре различими в производствените условия, стимулират производствения процес. Те формират достъпна основа за бърза ориентация на персонала в складовите помещения. Това зависи от символиката, както и от геометричните форми и размери. Проектиране на складово пространство. Информацията за стаята се възприема по естествен начин или трябва да се привлече внимание към определени детайли. Съществуват няколко опции за използване на цветове, които създават различен контраст в дизайна на складовете.

Проектиране на складово пространство

Цветното осветяване на отделни елементи за повдигане и транспорт и друго производствено оборудване. Сигнално и предупредително подчертаване на зони, граници и повърхности. Както и правилно изпълнени цветни и геометрични компоненти които помагат за:
– да се увеличи осветеността на склада
– спазват условията за безопасна работа
– да се осигурят благоприятни условия за осъществяване на производствените процеси
Процесът на складово производство се състои от такелаж, поставяне и сортиране, в зависимост от изолационните качества, като осветление на помещението. За да се увеличи енергийната ефективност на склада, както и осветяването на важни складови площи, се използва светлоотразяващата способност на тавана и стените на интериора. За тази цел повърхностите на тавана и горната част на стените на склада се боядисват с емайли. Които имат повишена отразителна способност, средната част на стената с емайли с умерена отражателна способност. Това увеличава общата осветеност на вътрешните помещения. Което от своя страна позволява на персонала да се ориентира по-добре при извършване на технологични операции. Повече информация за палетни стелажи може да намерите в страницата на палетни стелажи

Контраст на цветно осветяване на складово пространство

Рязкостта на контраста в продуктовата линия, цветовите разлики на контейнерите и производственото оборудване. Улеснява извършването на технологични операции без излишно напрежение на очите, което означава, че е по-рационално. Складовите площи в комплекса са вид съвкупна производствена единица, представляваща напълно самодостатъчна услуга за търговския бизнес. Най-често е оптимално да се избере универсалната цветова гама, която присъства в основната цветова палитра на дизайна на предприятието. Цветовите тонове на оборудването са избрани, за да съответстват на цветовата схема на повърхността на стената. Важно е да се избягва цветният хаос, изразен в рязко контрастиращи разлики в цветовата гама. Например, намаляването на визуалната масивност на оборудването се постига чрез боядисване, за да съответства на повърхността на тавана. Оцветяващият състав на вътрешните повърхности на ограждащите и преградни конструкции на склада също е проектиран да предпазва стоката от влага. Тоест да има добри влагоустойчиви и антикорозионни свойства.

Цветно боядисване на складово пространство

Части от технологично оборудване, които изискват повишено внимание на персонала, са боядисани в сигнални цветове. А местата за транспорт и друго оборудване също са маркирани със сигнал-предупредителен цвят. В границите на такелажа товаротехническите устройства и механизми, като електрически мотокари и стакери. Се правят под формата на знаци и маркировки, като размери на прохода и мястото на складиране. Например крайната част на палетите е боядисана в оранжево, което благоприятства точността на електрическите мотокари. Сгъваемите предни или горни повърхности също са боядисани в оранжево или жълто. Този метод на маркиране отразява мобилността на тези части на конструкциите. Вътрешното складово оборудване е боядисано с композиции, които се различават значително по цвят от цвета на статичните структури. Подходящото оцветяване повишава безопасността на повдигащите механизми и транспорта повече от знаци или информационни листове.

Проектиране на складово пространство

Оцветителният състав за склад не трябва да съдържа разтворител и да не е чувствителен към условия на работа при високи и ниски температури. Съставът на багрилото за предпочитане се избира като бързосъхнещ с противопожарна добавка. Подходящ за интериор на склад: епоксидни, полиуретанови, силиконови, алкидни и акрилни бои. Полимерни състави с висока устойчивост на влага се използват в помещения, изискващи определен режим на температура или влажност. Сигналното маркиране на повърхността на пода на склада също ефективно организира движението на персонала и складовото оборудване. Такива маркировки се извършват главно с бели багрилни състави в плътни и пунктирани ивици. По този начин са посочени маршрутите на движение на транспортните машини, участъци от преходи и зони за паркиране, както и зоната за съхранение. Стандартната ширина на маркиращите линии е 100 милиметра. Дължината на хода е 500 милиметра, а разстоянието между тях е 250 милиметра. Когато извършвате тази маркировка върху бетонни или саморазливни замазки, изберете епоксидни състави с необходимата устойчивост на абразивните материали.