fbpx
Начало 9 Блог 9 Съвети за закупуване на мотокар
мотокари втора ръка

Купуването на мотокари втора ръка е бюджетно решение за фирмите да се справят с логистиката на материалите в склада. Използваното оборудване идва със съответните рискове, които потенциално биха могли да струват скъпо на фирмата в дългосрочен план.

Нашите съвети ще ви помогнат да се ориентирате в потенциалните клопки

Уверете се, че разглежданите мотокари втора ръка са подходящи за вашето приложение

За неспециалисти товароподемните машини може да изглеждат еднакви. Въпреки това, те могат да варират значително от модела до модела и според начина, по който са оборудвани.

Добре е да си отговорите на следните въпроси:

  • Колко редовно ще се използва мотокара?
  • Ще работи ли на закрито, на открито или и на двете?
  • Какви задачи ще изпълнява?
  • Колко тежки ще бъдат товарите?
  • Има ли екологични ограничения за шума или изгорелите газове?
  • Колко пространство трябва да маневрира машината?
  • Дали мачтата е достатъчно висока, за да достигне най-високите рафтове?
  • Дали мачтата е достатъчно ниска, за да се побере под най-ниските врати и тавани?
  • Не забравяйте че само правоспособни лица могат да оперират с подемно транспортна техника

Всичко това трябва да се има предвид при избора на подходяща машина.

Един реномиран дилър ще ви предложи да разгледате сайта му, за да сте сигурни, че техниката, които те предоставят, отговарят на вашите нужди.

Като работодатели, безопасността на оператора на машината е ваша отговорност. Получаването на неправилно оборудване може да се окаже лошо, що се отнася до щети, злополуки и глоби.

Направете визуална проверка

Един от явните недостатъци е, че разчитате на изображенията и описанието на продавача.

При визуална проверка на мотокари втора употреба трябва да потърсите ръжда, повреда или индикации за основна неизправност – като пукнатини, ремонт на заваряване или изтичане на течности.

Отделете време за тест драйв на мотокари втора ръка

Купуването на мотокари втора ръка е много по-сериозно от закупуването на кола втора употреба. Това е потенциално опасно и доста сложно оборудване и е предмет на стриктно законодателство. Уверете се че машината е в добро техническо състояние, а не само пребоядисана.

Направете тестово изпитване. Уверете се, че всички функции на машината работят както трябва.

Извършете тестовете си върху чист под. След това проверете за капчици, които показват потенциално скъпи течове от хидравликата или трансмисията. Проверете цвета на изгорелите газове

Проверете гаранцията

Добра гаранция е от решаващо значение при закупуване на оборудване втора употреба. Важно е да знаете колко дълго трае вашият гаранционен срок, какво покрива и какво се изключва.

Уверете се, че разглежданите мотокари втора ръка не са натоварени с мита и такси за внос

Вземете в предвид евентуални бъдещи ремонти, сервиз и резервни части.

Уверете се, че машината, която искате да купите, има оригинален CE знак. Освен това уверете се, че табелката, сертификата CE и всички етикети и предупреждения са налични.

Поискайте да видите сертификата за цялостен преглед

Сертификата за цялостна проверка гарантира, че мотокари втора ръка отговарят на разпоредбите и са технически изправни. Въпреки това направете и своя проверка.

Ако имате съмнения относно техническото състояние на машината, поискайте да направите независим преглед преди да купите.

Ако купувате електрокар уверете се, че в батерията е останал живот

Батериите са скъпи. В действителност, батерията може да бъде на стойност повече от 40% от общата стойност на машината.

Проверете отчета на часовника

Докато живота на един автомобил се оценява чрез пробег, складовата техника се оценяват с изработено време.

Експертите изчисляват, че един час използване на подемно транспортна техника е еквивалент на шофиране на кола 50 километра.

Както при автомобилие , мото часовниците могат да бъдат превъртени от съмнителни търговци. За това е добре да сверите часовете с историята на обслужване.

Мачтата отговаря ли на вашия бизнес?

Критично е дали мачтата на машината е подходяща за работното приложение. Разбира се, важно е новата машина да достигнат необходимите височини, но също толкова важно (но често пренебрегвано) е дали ще се побере под вратите и най-ниските тавани в зоната на работа. При работи с нисък таван ще трябва да вземете под внимание типа на мачтата и колко свободен ход осигурява – разстоянието, което виличните рогове могат да повдигнат, преди да се разгъне следващата част на мачтата.

Също така, мачтата трябва да бъде проверена за сериозно износване. Отлагането на остатъци е признак, че се получава неправилно износване, докато смазването – което обикновено не се изисква от здравата мачта – може да бъде знак, че собственикът компенсира проблема.

Уверете се, че гледате мачтата в експлоатация и се уверете, че всичко се вдига плавно.

Проверете табелката с технически данни

Табелката е важна характеристика на всички мотокари втора ръка – тя показва колко вашата машина може безопасно да се повдигне.

При закупуване на мотокар втора ръка, трябва да се уверите, че данните са монтирани и правилни. Уверете се, че номиналният капацитет е малко по-висок от максималния товар, който очаквате да носи.

Консултирайте се с наш специалист по всички тези въпроси.